Ett fyrverkeri på himlen.

Nyåret firas in med ”tyst” fyrverkeri

Jönköpings kommuns nyårsfirande 2019/20 kommer att ramas in av ett så kallat tyst fyrverkeri. Firandet sker på nyårsdagen med uppträdanden i olika former i Rådhusparken.

Ett tyst fyrverkeri är inte helt ljudlöst, men det har en lägre ljudnivå. Det smäller vid avfyrningen, men det tjuter inte uppe i luften. Det innebär att det är lite mer vänligt för örat.

– Nyårsfirandet är en tradition som vi vill bevara men det är viktigt att vi inte fastnar i hjulspår utan testar olika former för firandet. Denna gång väljer vi att testa fyrverkerier i ny form, tysta fyrverkerier, säger Tord Sundqvist, kommunfullmäktiges ordförande.

I årets upphandling har kommunfullmäktiges presidium valt att anlita Göteborgs FyrverkeriFabrik, som levererar tysta fyrverkerier med musik i bakgrunden. Förra året hölls en lasershow med musik i Rådhusparken.

– Lasershowen var en häftig upplevelse och uppskattades av många. Men vi vill variera oss för att det ska vara attraktivt för alla nyårsfirare. En utvärdering av nyårsfirandet görs varje år och det kommer att göras även efter detta år, menar Tord Sundqvist.

Den slutliga kostnaden för nyårsfirandet är inte fastställd än. I upphandlingen har förslag på upplägg av fyrverkerier getts utifrån kostnaden 150 000 kronor, men det kan alltså komma att justeras efter dialog mellan kommunfullmäktiges presidium och leverantören om exakt upplägg.

Publicerad: 2019-06-07 11.04